SharePointin perusteet (osa 1/10)

Yleistä

SharePoint-ratkaisulla tyypillisesti viitataan kahdella eri tuotteella toteutettaviin palveluihin – WSS 3.0 ja MOSS 2007.

Microsoft Office SharePoint Server 2007 (MOSS 2007) on kolmas versio SharePoint-tuoteperheestä. Edellinen versio, SharePoint Portal Server 2003 (SPS 2003), oli teknisesti versio 2.0. Käytännössä MOSS on yhdistelmä useasta eri tuotteesta jotka käyttökohteen mukaan voidaan valjastaa käyttöön. MOSS 2007 vaatii aina palvelinkohtaisen lisenssin sekä erilliset käyttölisenssit (Client Access License, CAL).

MOSS mahdollistaa erilaisten verkkopalveluiden toteuttamisen valmiilla ja puolivalmiilla toiminnallisuuksilla. Tällaisia verkkopalveluita ovat intranet-, extranet- ja julkiset www-sivustot. Useimmiten palvelut koostetaan tuotteen valmiita ominaisuuksia muokaten, koska jokaisessa projektissa on toisistaan eroavat liiketoimintavaatimukset. MOSS-projektit vaativat aina hyvän määrittelyn ja selkeän teknisen suunnittelun. Tässä onkin yksi SharePointin haasteista – toimintoja ja mahdollisuuksia on niin paljon, että projektin aikana tapahtuva opettelu on harvoin mahdollista.

Lisätietoa MOSSista löydät Microsoftin tuotesivuilta: http://www.microsoft.com/sharepoint/prodinfo/what.mspx

image

Windows SharePoint Services 3.0 (WSS 3.0) on kolmas versio SharePointin kevytversiosta, joka on tarkoitettu tiimien ja pk-yritysten kollaborointiin. Asennettaessa MOSS, asentuu myös WSS. Lähtökohtaisesti WSS 3.0:n voi ladata ilmaiseksi Microsoftin sivuilta – käyttökohteesta riippuen erillisiä lisenssejä saatetaan kuitenkin edellyttää.

Lisätietoa WSS 3.0:sta ja latauspaketti Microsoftin tuotesivuilta: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=D51730B5-48FC-4CA2-B454-8DC2CAF93951

Tekniikka

Molemmat SharePoint-tuotteet rakentuvat vahvasti .NET Framework (Wikipedian artikkeli: http://fi.wikipedia.org/wiki/.NET) -ympäristön päälle. Minimivaatimuksina SharePoint-ratkaisulle voidaankin pitää

 • Windows Server 2003 tai Windows Server 2008-palvelinta – tuotantoympäristöille tyypillisesti kaksi tai useampi
 • Active Directory-toimialuetta (2000, 2003 tai 2008)
 • IIS 6.0 tai IIS 7.0 www-alustaa
 • .NET Framework 2.0 ja 3.0 ympäristöjä

SharePointin hallinta voidaan tehdä Central Admin-näkymästä, tai komentorivipohjaisella stsadm-työkalulla. Stsadm:n etuna on skriptattavuus ja nopeus. Central Admin-näkymän kautta tehdään yleisesti kaikki SharePointin vaatimat järjestelmäkonfiguraation muutokset.

SharePointin arkkitehtuuri tulee aina suunnitella projektin aikana – tähän sisältyy yleensä palomuurit, mahdolliset reverse proxy-ratkaisut, autentikointi (Active Directory, LDAP, jokin muu järjestelmä), tiedon salaus (SSL-yhteydet, VPN-käyttö, mobiilikäyttö yms), laitearkkitehtuuri (x86/x64), kapasiteetin mitoitus sekä verkkotopologia. Hyvä aloituspaikka tekniselle suunnittelulle on Technetin Planning and Architecture-kirjasto: http://technet2.microsoft.com/Office/en-us/library/0ed0b44c-d60d-4b85-87de-19065d9688351033.mspx?mfr=true.

WSS vai MOSS?

Valinta kahden eri tuotteen välillä tehdään yleensä aikaisessa vaiheessa. Molemmilla tuotteilla on etunsa ja rajoituksena – sekä lisenssikustannukset. Karkeat erot näiden kahden tuotteen välillä ovat:

 • Haku: MOSS tukee kattavaa hakua, WSS yksinkertaista tekstihakua
 • Indeksointi: MOSS kykenee indeksoimaan lähdetiedon, WSS ei
 • Monikielisyys: MOSS tukee monikielisyyttä, WSS vain työtilakohtaista käyttökielen vaihtoa
 • Skaalautuvuus: MOSS skaalautuvuu enterprise-ympäristöissä hyvin, WSS rajatummin
 • Enterprise-ominaisuudet (integrointi, sähköiset lomakkeet, Excel-palvelut): Ei tarjolla WSS-alustalla

Katso tarkemmat eroavaisuudet tästä taulukosta: http://office.microsoft.com/en-us/sharepointtechnology/FX101758691033.aspx.

Mielenkiintoinen lisä SharePoint-soppaan on esiversiona julkaistu Microsoft Search Server 2008, joka mahdollistaa kattavat hakutoiminnot myös WSS-ratkaisuihin. Lisätietoja ja esiversion lataus täältä: http://www.microsoft.com/enterprisesearch/serverproducts/searchserver/default.aspx.

Toisinaan projekteissa törmää tilanteeseen jossa alustaksi on valittu WSS, mutta puuttuvia MOSS-toimintoja pyritään räätälöimään. Toisinaan tämä saattaa olla perusteltua, useimmiten kuitenkin tämä on kustannuksiltaan lähes sama kuin varsinaisen MOSS-lisenssin hankinta.

Kieliversiot

WSS 3.0 tukee kieliversioita vain per työtila – näin osoitteeseen http://it voidaan määritellä vain yksi käyttökieli – esimerkiksi englanti. Jos samaa sisältöä haluttaisiin tarjota myös suomeksi tulisi luoda uusi työtila (esim http://it-suomi/) ja kopioida sisältö käsin tai puoliautomaattisesti työtilojen kesken.

MOSS 2007 tukee kieliversioita julkaisusivuilla, jolloin sivurakenne ja sisältö voidaan automaattisesti synkronoida eri kieliversioiden välillä. Eri kieliversiot ovat omat versionsa sisältörakenteessa.

SharePointin lataus

WSS 3.0 asennuspaketti: http://technet.microsoft.com/en-us/windowsserver/sharepoint/bb400747.aspx

MOSS 2007 koekäyttöversio: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=2E6E5A9C-EBF6-4F7F-8467-F4DE6BD6B831

SharePoint-materiaalia

Bill English: MOSS 2007 Administrator’s Companion: http://www.amazon.com/Microsoft%C2%AE-Office-SharePoint%C2%AE-Administrators-Companion/dp/0735622825

SharePoint-tuotesivut: http://office.microsoft.com/en-us/sharepointserver/FX100492001033.aspx

SharePoint-keskustelufoorumit: http://forums.microsoft.com/MSDN/default.aspx?ForumGroupID=328&SiteID=1

Ilmainen SharePoint-kirja PDF-muodossa: http://download.microsoft.com/download/0/2/f/02f0f661-88e1-43c2-b523-88d2e9e6802f/7%20Development%20Projects%20with%20the%202007%20Microsoft%20Office%20System%20and%20Windows%20SharePoint%20Services%202007.pdf

Mainokset
Explore posts in the same categories: SharePoint ja Office, Vapaapäivä

2 kommenttia : “SharePointin perusteet (osa 1/10)”


 1. […] C:>dir *.* Uutisia ja sotatarinoita Microsoft-teknologioista « SharePointin perusteet (osa 1/10) […]


 2. WSS3 on tiimisivustojen osalta varsin kyvykäs ja taipuu monenlaisiin käyttöskenaarioihin. Sellaisenaan sitä ei kannata ottaa käyttöön, kuten ei MOSSiakaan, mutta hyvillä mallipohjilla ja muutamalla räätälöidyllä web partilla pääsee pitkälle. Etenkin kun täydentää Search Serverillä ja hyvällä konfiguroinnilla haun kuntoon.

  Wikit ja blogit jäävät WSS:ssä hieman syrjään kun siitä puuttuu monipuolisemmat nostotoiminnot. Täten esimerkiksi hyvät blogitoiminnot ovat hankalampia hyödyntää ja edellyttävät muutaman räätälöidyn web partin / toiminnallisuuslaajennuksen.

  Täten olet aivan oikeassa, että monesti saattaa räätälöidessä hinta nousta niin suureksi että MOSSin lisenssi olisi kannattanut maksaa. Etenkin kun sisäisessä käytössä se lisenssi ei ole yleensä kovin paljoa. Julkisen saitin kohdalla tilanne on tietysti toinen ja tällöin WSS3:nen on hyvin mielenkiintoinen vaihtoehto.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: