Kotiteatteriprojektin alkeet, osa 2: Laitteiston suunnittelu – kotelon valinta

Juttusarjan aiemmat artikkelit:

Tämä kolumni on juttusarjan toinen osa jossa käyn läpi yleiset komponentit oman kotiteatteripc:n (HTPC, Home Theater PC) rakentamista varten.

Tiedostin jo ensimmäistä osaa kirjoittaessani, että tällaisen artikkelisarjan toteuttamisessa on identtiset haasteet auto-oppaan kirjoittamisen kanssa – yksi malli tai ratkaisu ei yksinkertaisesti sovellu kaikille. Pyrin pitämään kotiteatteriprojektin dokumentoinnin riittävän yleistajuisena jotta mahdollisimman moni voisi poimia parhaat käytännöt tästä itselleen.

Kotiteatteriohjelmistoksi pyrin valitsemaan MythTV:n, kuten aiemmassa kolumnissa totesin. Siltä varalta, että Linux ja allekirjoittanut kohtaavat ylitsepääsemättömiä erimielisyyksiä pyrin huomioimaan mahdollisuuden käyttää myös Windows Vistan (Home Premium) mukana tulevaa Media Centeriä.

Kuulen usein miten kotiteatteripc:n rakennuksessa määräävä tekijä on joko hinta, kotelon ulkonäkö tai hiljaisuus. Hinta ja kotelon ulkonäkö menevät pitkälti käsi kädessä, hiljaisuuden voi rakentaa halvallakin – riippuen minkä tason hiljaisuus käyttäjälle riittää.

Ensimmäinen kotiteatteripc:ni kustansi komponentteina noin 500 euroa. Silloinen ratkaisu riitti yllättävän pitkälle tarpeisiini – sittemmin esitellyt uudet videoformaatit (kuten MKV, HD-DVD:n yleistyminen, BluRay) edellyttävät nyt hieman suurempia investointeja. Jos tavoitteena on pääosin katsoa maanpäällisiä tv-kanavia, tallentaa ohjelmia ja surffata netissä, 500 euron budjetissa pysyminen on varmasti mahdollista.

Kotelon valinta

Koteloita htpc-käyttöön on kymmenittäin. Mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle. Oman läksyni kotelon valinnassa opin ensimmäinen projektini yhteydessä – osta standardikomponentteja. Vähemmän tunnetut standardit aiheuttavat päänsärkyä – virtalähde ei mahdukaan koteloon, virtalähdettä ei saa hiljaisella tuulettimella/passiivijäähdytettynä, etupaneelin näppärät pienet lcd-näytöt eivät toimikaan käyttöjärjestelmän kanssa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Käytän itse Verkkokauppa.comin tuotevalikoimaa, joskin osa komponenteista saattaa löytyä muualta halvemmalla tai suoraan hyllystä.

Jos kotelon ulkoinen ilme ei tuo lisäarvoa kannattaa valita halpa mutta hyvä: Antec (56,90 eur), Thermaltake (65,90 eur). Suosittelen piipahtamaan alan liikkeessä katsomassa koteloa – se mikä kuvassa näyttää hyvältä voi myymälässä usein näyttää karmealta.

Varsinaiset HTPC-kotelot ovat usein oma alakategoriansa.

Jos raha ei ole este voi harkita esimerkiksi tätä OrigenAE-koteloa johon on integroitu 12.1″ kosketusnäyttö. Hinta: 945,90 eur. Varsin hyvä peruskotelo on SilverStone La Scala, hinta 115,90 eur. Käytin aiemmin kyseistä koteloa lähinnä sen puhuttelevan ulkonäön vuoksi mutta luovuin kotelosta käytännön syistä; kotelo on melko syvä ja vaatii melko lailla tilaa olohuoneesta. Lisäksi etupaneelin cd/dvd-kelkan asemointi oli käytännössä mahdotonta, tai olisi vaatinut diplomi-insinöörin paperit. Koska kyseessä on Micro-ATX kotelo voi hiljaisen virtalähteen löytäminen olla haastavaa (tai kallista).

Mikä sitten olisi hyvä kotelo? Valinnanvaraa piisaa, esimerkiksi jokin seuraavista on varmasti hyvä valinta:

Muita huomioitavia asioita kotelon valinnassa:

  • Lapsiperheiden kannattaa hankkia malli jossa etupaneeliin ei ole upotettu kymmentä USB-porttia. Tarina kertoo, että varsinkaan parivuotiaat eivät voi vastustaa työntämästä värikyniä porteista sisään (”New Device Found”-ilmoitusta ei taida tulla), tuhoten usein portin pinnit. Myös reset- ja virtanapit kannattaa tutkia siltä varalta, että ne saa kytkettyä pois käytöstä.
  • Näyttö/ei näyttöä. Toiset vannovat näppärän pienen lcd-näytön nimeen, toisille (kirjoittaja mukaan lukien) se on täysin turha ja mahdollisesti rikkoutuva osa. Näytöllä voidaan näyttää esimerkiksi soitettavan musiikkikappaleen nimi ja artisti tai tietoja koneen kuormituksesta ja lämpötilasta. Myös erillisiä kosketusnäyttöjä on mahdollista integroida koteloon – hinnat sadoissa euroissa mutta varmasti näppärä ratkaisu.
  • Äänieristys ja ilmankierto: Osa koteloista pitää niin järkyttävää meteliä arkikäytössä, että äänieristys on käytännössä pakollinen. Kannattaa tutkia onko äänieristys ilmankierron takia mahdollinen ja minkälainen lisäkustannus äänieristyksestä tulee. Eristykseen käytetään tyypillisesti tarkoitukseen suunniteltua melua imevää mattoa. Älä tilkitse kaikkia aukkoja.
  • Laajennuspaikkojen lukumäärä, sekä kotelon korkeus. Jos suunnitelmissa on käyttää kotiteatteripc:tä myös pelikoneena ei integroitu näytönohjain emolevyllä välttämättä riitä. Kannattaa tarkistaa mahtuuko koteloon järeämpi näytönohjain sekä kotelon korkeus.
  • Mitat – mittaa kotelo, mittaa tila joka nykyisessä kaapissa on. Joskus nämä kaksi eivät tavoitteeltaan kohtaa – oma ratkaisuni oli teetättää uusi laitekaappi vanhan tilalle. Näin kotiteatteriprojektista saatiin sisustus- ja remontointiprojekti.

Kustannukset

Projektin ennakoidut kustannukset toistaiseksi ovat:

  1. Windows Vista Home Premium (English, 32-bittinen, OEM): 97,90 euroa
  2. Linux (esim. Ubuntu): 0 euroa
  3. MythTV (jos Linux): 0 euroa
  4. Kotelo, arvio: n. 150 euroa

Yhteensä, arvio: 247,90 euroa

Mainokset
Explore posts in the same categories: Home Theater PC, Kotiteatteri, Linux, Make It So, Windows Vista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: