Kenttätesti: Onko Linux valmis syrjäyttämään Windowsin arkikäytössä?

Paremmin minut tuntevat tietävät, että menneisyydessä ylläpidin työkseni Unix- ja Linux-palvelimia. Sitten siirryin Microsoft-maailmaan ja loppu onkin historiaa.

Aina silloin tällöin havahdun pohtimaan olisiko Linuxista syrjäyttämään Windows Vista kotikäytössä. Työkäytössä se on mahdotonta.

Tuumasta toimeen – imuroin Ubuntu Linux 7.10 asennusimagen Ubuntun sivuilta, odotellessa keitän riittävän vahvaa teetä. Sitä tarvitaan. Pyrin asennoitumaan tulevaan koitokseen neutraalisti ja objektiivisesti, sallien Linuxille reilun mahdollisuuden taklata Vista ulos olohuoneesta.

Tarkoituksenani on kokeilla asennusta Virtual PC 2007:llä siltä varalta että kaikki ei menekään kuten elokuvissa. Mielessä on kitkerät kokemukset Windows XP:n asennuksesta työasemaan jossa oli SATA-ohjain eikä ajureita. Muistia varasin Linuxille reippaat 512 MB. Käytössä on Dellin kannettava 4 GB muistilla.

Asennus

Virtuaalikone käynnistyy ja tunnistaa Ubuntun ISO-imagen. Vaihtoehdoista valitsen Start or Install Ubuntu. Hetken odottelun jälkeen ruudulle ilmestyy käynnistystietoja jotka ovat tuttuja tekstipohjaisesta Linux-käyttöliittymästä. Ja sitten osuu ja uppoaa – virtuaalikoneen tarjoama emuloitu VGA ei riitä asennusohjelmalle, ja näytön valtaa rikkinäinen mustavalkoinen asennusvalikko. Jännittää. Laitan tämän Virtual PC:n piikkiin ja käynnistän asennuksen uudestaan. Tällä kertaa valitsen alkuvalikosta pakotetun VGA-tilan (800x600x32bpp). Saan jälleen eteeni asennusvalikon joka ei toimi – graafinen valikko on niin pahoin sekaisin ettei asennusta yksinkertaisesti voi jatkaa. Jännitys ilmassa on käsin kosketeltavissa – tämä on selvästi jonkinlainen uskonnollinen riitti, joka vanhan Windows-käyttäjän tulee läpäistä.

Ratkaisu löytyi pienellä haeskelulla – asennus täytyy suorittaa ensin Live CD:ltä (boottaus suoraan imagelta), ja muuttaa grafiikkatila 24-bittisestä (Ubuntun vakiotila) 16-bittiseksi. Omituista, koska toisella yrityksellä nimenomaan valitsin 32-bittisen tilan mutta Ubuntu ilmeisesti käyttää vakiona 24-bittistä tilaa.

Lusikka kauniiseen käteen ja yritetäänpä uudelleen.

Live CD boottaa kauniisti, joskin rumalla resoluutiolla – ikonit tuntuvat jääkaappipakastimen kokoisilta möykyiltä. Nyt ymmärrän miksi Steve Jobs hehkuttaa OS X:n ikoneita. Tässä vaiheessa on hieman ikävä Vistan sinänsä suhteellisen toimivaa asennusta – next-next sukupolven marinoita.

Mutta taas tyssää – hiiri ei toimi. Virtual PC emuloi PS/2-hiirtä, ja sitä Ubuntu ei näemmä vakiona tue. Näppäimistöllä jatketaan – vasen Alt + F1 avaa ylävalikon josta löytyy varsinainen asennuskomento. Mieleen hiipii epäilys tehdäänkö tässä varmasti ihan oikeita asioita. Muistot MS-DOS-ajoilta tulvahtavat mieleen – virittelyähän se pääosin silloinkin oli.

Asennusvalikko on positioitu väärin jolloin siitä katoaa 75% – johtuu ilmeisesti väärästä resoluutiosta.

Jälleen uusi yritys; uudellenkäynnistys – valitsen käynnistysvalikosta resoluutioksi 1024x768x32bpp, ja Live CD-käynnistyksen (joka siis käyttää ilmeisesti 16-bittistä tilaa). Resoluutio on kerrankin oikea ja kykenen jatkamaan asennusta. Hiiri ei toimi, näppäimistö toimii. Tässä vaiheessa alkaa pieni uskonpuute hiipiä takaraivoon.

Valitsen seuraavaksi perusasetukset – käyttökielen (Englanti), sijainnin (Helsinki), näppäimistöasetukset (suomalainen näppäimistö), halutun asennusosion kiintolevyltä sekä käyttäjätiedot.

Asennus käynnistyy valintojen jälkeen ja on suoraviivainen. Saan lopussa herjan verkkoyhteydestä, kun asennus  yrittää hakea tietoturvapäivityksiä Ubuntun palvelimelta. Verkkoyhteys kyllä toimii mutta ilmeisesti Ubuntun mukana ei tule verkkokortin ajureita. Eletään vaarallisesti hetki ilman viimeisimpiä korjauspäivityksiä.

Windowsista poiketen mukavaa on se, että asennuksen aikanakin itse käyttöjärjestelmä on käytettävissä.

Verkkoon ja sassiin

Asennuksen päätyttyä on vuorossa uudelleenkäynnistys. Tällä kertaa Ubuntu valitsee resoluution oikein ja käynnistyslogo sekä valikot näkyvät oikein. Hiiri ei edelleenkään toimi.

Kirjaudun sisään – Ubuntu on miellyttävän vikkelä, eikä turhaa odottelua tarvitse sietää. Miksi Vista ei tarjoa näin ripeää käynnistystä?

Verkkoyhteydet pysyvät pimeinä eikä Ubuntu tunnu ymmärtävän Virtual PC:n tarjoamaa emuloitua verkkokorttia. Tarkemmalla tutkinnalla selvitän itselleni Device Managerista, että verkkokortti on itseasiassa löytynyt (DECchip 21140) mutta mitään eloa ei verkkokortissa näy.

Ifconfig (komentorivityökalu, tuntuu taas kotoiselta) näyttää 127.0.0.1 -loopback osoitetta, eikä Ubuntu yrityksistä huolimatta suostu verkottumaan. Vihdoin tapahtuu jotain harvinaista – saan ajatuksen! Menen takaisin System-valikkoon ja valitsen Network-asetukset. Löydän täältä DHCP-asetusten päällekytkennän (miksi DHCP ei ole vakiona päällä kotikäyttäjän Linux-versiossa?), uudelleenkäynnistyksen jälkeen saan myös kauan kaipaamani IP-osoitteen. Haasteellista mutta ei vielä epätoivoista.

Ja lopuksi

Ajan Update Managerin mutta se ei tarjoa päivityksiä. Mukava yllätys tämäkin – Windowsin myötä joutuu tottumaan satojen megatavujen päivityksiin.

Hiiri ei edelleenkään toimi. Käynnistän Ubuntun kertaalleen uudelleen. Ei auta. Päätän jättää Ubuntun hetkeksi ottamaan lepoa ja siirryn takaisin Vistaan. Puutteineenkin Vistassa toimivat kaikki laitteet heti asennuksen jälkeen – jopa vuosia vanha Canonin tulostin.

Palataan asiaan, kun nämä pienet puutteet on hiottu pois.

Mainokset
Explore posts in the same categories: Linux, Make It So, Open Source, Vapaapäivä, Windows Vista

6 kommenttia : “Kenttätesti: Onko Linux valmis syrjäyttämään Windowsin arkikäytössä?”

 1. juzu Says:

  Luultavasti nuo kohtaamasi ongelmat johtuvat virtuaalipeeseestä, tai siis johtuukin, sillä itselläni vastaavia ongelmia normaalissa asennuksessa ei tullut. DHCP on vakiona päällä, ainakin omassa Ubuntu 7.10:ssa 🙂

  Update Manager antaa päivityksiä, kunhan sen ensin yhdistää palvelimeen (keep reading!). Huomasin tuossa sen pienen piirteen, että mikäli asennuksen aikana verkko ei ole käytössä, ei myöskään päivityksiä löydy asennuksen jälkeen ellei ensin käsin yhdistä palvelimeen. Mikäli verkko on asennuksen aikana jo käytössä, niin silloin nämä päivityspaketit tulevat ilman säätämistöä myöhemmässäkin vaiheessa.

  Käytössä itselläni on F*jitsu Lifebook E4010 jossa tämän siis totesin. Jopa Wlan toimii ilman, että täytyy tehdä mitään asennuksia.

  Ensimmäinen kerta itselläni kun Linux jäi kannettavaan yli päiväksi. Tuohon asti nämä kokeilut ovat olleet muutaman tunnin mittaisia, mutta tämä oli sen verran positiivinen kokemus, että Linux on läppärissä yhä.

 2. jro Says:

  Kiitos, Juzu, hyvistä kommenteista!

  Epäilinkin jo projektia aloittaessani, että VPC 2007 tulee aiheuttamaan suurimman osan ongelmista. Toisaalta, Windows pyörii hienosti niin VPC:llä kuin myös muiden valmistajien virtualisointiratkaisuilla (esim. VMWare) joten oletin, että Linux olisi samalla tasolla tuen osalta.

  En ole täysin valmis vielä hylkäämään Vistaa pöytäkoneesta joten täytyy odotella joko parempaa tukea VPC:lle, tai vanhan työaseman siirtämistä työkäytöstä projektikäyttöön.


 3. Mitäs tuo tarkoittaa, että Linux ei voi syrjäyttää Windowsia työkäytössä? Minulla ainakin voi. Tietysti riippuu mitä työtä tekee…

 4. jro Says:

  Moi Toni,

  Artikkeli oli kirjoitettu tyypilliseen tilanteeseen, jossa nykyisestä Windows-työasemasta (Office 2007, Windows Vista, IE 7.0) oli tarkoitus tutkia voisiko siirto Linuxiin olla mahdollinen. Varsin helppoa se ei ollut artikkelissa kuvattujen ajuri-, hiiri-, verkko yms. ongelmien takia.

  Tarkoitus olisi ottaa uusi yritys Hyper-V:llä, ja katsoa toimisiko homma yhtään paremmin. Tältä osin Linux siis ei ole vielä mielestäni valmis työpöytäkäyttöön, korvaamaan varsin yleistä tilannetta.


 5. Olen käytännössä omassa käytössäni korvannut Windowsin täysin Linuxilla. Ainoa missä tarvitsen Windowsia on testaus ja koulutuskäyttö. Siihen tarkoitukseen voi käyttää näppärästi vaikka virtualboxia. Nuo kohtaamasi laitteisto-ongelmat ovat todella valitettavia. Uskon, että suurin osa noista ongelmista on historiaa kehittyneen Linuxin ytimen myötä. Suosittelen kokeilemaan Ubuntu 8.04:ää, vaikka wubi- asennuksena. Olen ollut siihen tyytyväinen, että suhteellisen nopea ja tehokas kone tuntuu tällä käyttöjärjestelmällä oikeasti tehokkaalta.


 6. Ai nyt tajusin vasta tuon VirtualPC ympäristön. Kannattaa ehdottomasti kokeilla ennemmin, vaikka tuota wubi-asennusta. Toimii kuten natiivi Linux, mutta saa vaivattomasti pois, kuten minkä tahansa sovelluksen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: