Kotiteatteriprojektin alkeet: Ohjelmisto

Useammassa IT-konsultin perheessä tulee vääjäämättä päivä jolloin perheenpää joutuu kysymään itseltään: Riittääkö minulle tavallinen digiboksi?

Useimmille meistä perinteinen digiboksi riittää – sen kautta näkee tutut peruskanavat YLEn kanavista Subiin, sekä EPG:n (superteksti-tv) kautta tulevien tuntien ohjelmiston. Paremmissa malleissa on tallennusvaihtoehto sisäiselle kiintolevylle sekä maksukorttien valmiusliitäntä (CONAX) esimerkiksi Formula 1-lähetyksiä varten.

Vaan entäpä me, joille tavallinen tv-kuva Scart-liitännän kautta on yhtä miellyttävää kuin kukkakaalin nautiskelu edustuspäivällisellä? Jotka otamme dvd-elokuvistamme varmuuskopiot tietokoneelle hyllytilaa säästääksemme? Jotka haluamme HDMI- tai DVI-ulostulon televisioon tarkalleen haluamallamme resoluutiolla?

Meille riittää hieman tavallista järeämpi kotiteatteri-pc passiivijäähdytetyillä komponenteilla (haittaäänen minimoimiseksi) joka konfiguroidaan omaan ja perheen käyttöön sopivaksi. Toisaalta kotiteatterilaitteiston täytyy kyetä toteuttamaan hankalatkin tekniset toimenpiteet ollen samalla riittävän yksinkertainen jotta muut taloudessa asuvat kykenevät avaamaan tv:n haluamaltaan kanavalta.

Käyttöjärjestelmäksi kotiteatteri-pc:hen soveltuu joko Windows Vistan (Home Premium ja Ultimate-versioissa) mukana tuleva Media Center-ohjelmisto, erillinen Vistan päällä ajettava kotiteatteriohjelmisto tai jokin lukuisista Linuxille saatavilla olevista ilmaisista kotiteatteriohjelmistoista.

Media Centerin ohella varteenotettavia ohjelmistoja Windows-alustalle ovat Meedio (http://www.meedio.com/) ja MediaPortal (http://www.team-mediaportal.com/). Kattavampi lista vähemmän tunnetuista HTPC (Home Theater PC)-ohjelmista löytyy DVDPlazan artikkelista: http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=23090.

Linuxille suosituin kotiteatteriohjelmisto on MythTV (http://www.mythtv.org/), josta löytyy kaikki tarvittavat ominaisuudet oman kotiteatteriprojektin tarpeisiin.

Omat kokemukseni rajoittuvat pitkälti Windows Vistan ja Windows XP:n Media Centeriin. Nämä tuotteet on brändätty pitkälti perhekäyttöön sopiviksi ei-teknisiksi viihdelaatikoiksi. Sitä ne pitkälti ovatkin mikäli ongelmia ei esiinny, tai ei takerru muotoseikkoihin (YLEn kanavien tekstitystuki uupuu, kanavat hukkuvat säännöllisesti, kaukosäätimessä on yhtä monta nappia kuin sukkulan kojelaudassa, ei laajalti saatavissa olevaa kaapelitv-talouksien tukea). Etuna on helppo käyttöönotto, laaja laitetuki (pl. kaapelitv-taloudet) ja perustoiminnot jotka on hiottu ei-teknisille käyttäjille ystävällisiksi.

Oman kotiteatterin rakennusprojektin myötä aionkin rohkeasti lähteä liikkeelle MythTV:llä, joka vaatii käyttöjärjestelmäksi jonkin yleisen Linux-distribuution.

Mainokset
Explore posts in the same categories: Hardware, Kotiteatteri, Linux, Microsoft, Windows

4 kommenttia : “Kotiteatteriprojektin alkeet: Ohjelmisto”

 1. Hovinarri Says:

  Kiitos mielenkiintoisesta aiheesta ja toivonkin tästä aiheesta lisää kirjoituksia.

  Itsekin olen miettinyt kotiin ”kokonaisvaltaista” ratkaisua jolla ratkaisisin kaikki ongelmat; musiikin, TV:n, Leffat(DVD, Divx), jne. Tätä onglemaa olen kohta miettinyt pari vuotta ja helppoa, pientä, nättiä ratkaisua en vaan ole keksinyt/löytänyt. Lisäksi ongelmana ovat iänikuiset johdot, joita menee ympäri kämppää ja jotka kohta jopa häiritsevät kotirauhaakin ;). Ehkä tässä siihen ratkaisu tulevaisuudessa: http://www.technewsworld.com/rsstory/60610.html

 2. jro Says:

  Moi Hovinarri,

  Kiitos palautteesta. Symppaan sua kyllä täysillä – kokonaisvaltaisen ratkaisun rakentaminen on aika haastavaa, eikä yksikään laite- tai softavalmistaja ole jostain syystä tajunnut tätä markkinarakoa tilkitä kunnolla.

  Pyöritin pari vuotta Windows XP Media Center/Vista Media Center-pohjaista olohuoneratkaisua, ja puutteineenkin se on toimiva ratkaisu. Ei kyllä missään nimessä valmis jokaiseen olohuoneeseen, sen verran säätämistä piti kuukausittain tehdä. Kun kaikki toimi se oli kuin unelma – Xvidit, Divx:t, MKV:t ja muut tarvittavat formaatit toimivat suoraan ja kuva oli kristallinkirkas HDMI-ulostulon kautta.

  Jatkan juttua lähiaikoina, kun saan raapustettua joulupukille lahjalistan komponenteista.

  Cheers!

 3. Sami Says:

  Komppaan jro:ta siinä mielessä, että tietokoneen päälle on haastavaa rakentaa helposti lähestyttävää kotiteatterin sydäntä. Itse tuskaustuin huonoon käytettävyyteen ja erilaisiin ongelmiin, jotka aiheuttivat päänvaivaa itselle (ja etenkin vaimolle ;=) ), että päädyin myymään koneen ja ostamaan tilalle PS3:sen. Tämän lisäksi hankin Buffalon LiveStationin, joka toimii mediaservona kaikille laitteille verkossa ja juttelee sujuvasti pleikan kanssa.

  Itse olen tyytyväinen nykyiseen kokoonpanoon, joka toimii riittävän hyvin, että myös vaimo osaa sitä käyttää. Lisäksi kokoonpanoa on helppo laajentaa esim. keittiön puolelle jollain verkkoon liitettävällä soittimella.

  Mihin ratkaisuihin muut ovat päätyneet?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: